top of page

Manure&Digestate to Organic Fertilizer
GEA

n2.png

H GEA έχει αναπτύξει μία τεχνολογία που επιτρέπει την τοπική παραγωγή αζωτούχου λιπάσματος χρησιμοποιώντας μόνο αέρα, ηλεκτρική ενέργεια, και ένα υδαρές (υγρό) οργανικό υπόστρωμα (ζωική κοπριά ή χωνευμένο βιοαέριο). Μέσω αυτής της τεχνολογίας το οργανικό υπόστρωμα εμπλουτίζεται με άζωτο προερχόμενο από τον αέρα, δημιουργώντας ένα ενισχυμένο οργανικό υπόστρωμα (Αζωτούχο Οργανικό Λίπασμα, ΑΟΛ).

 

Η διαδικασία εμπλουτισμού καθιστά επίσης το υπόστρωμα ελαφρώς όξινο, γεγονός που διακόπτει τον σχηματισμό και την έκλυση (εκπομπή) αμμωνίας (NH3). Έτσι το ΑΟΛ δύναται να χρησιμοποιηθεί ως μία περιβαλλοντικά φιλική και οικονομική λύση για την αειφόρο (βιώσιμη) γεωργία, μειώνοντας την ανάγκη παραγωγής χημικών λιπασμάτων από ορυκτό αέριο ή άνθρακα.

ΑΖΩΤΟ
ΦΩΣΦΟΡΟΣ (P) &
ΚΑΛΙΟ (Κ)
ΑΣΒΕΣΤΩΣΗ

Το ΑΟΛ τυπικά έχει υπερδιπλάσιο από το διαθέσιμο για την καλλιέργεια Ν σε σχέση με μια τυπική οργανική ιλύ (κοπριά), συμπεριλαμβανομένων των αμμωνιακών, των νιτρικών και των νιτρωδών, καθώς και ενός μέρους του οργανικού Ν.

Η επίδραση που μπορεί να έχει αυτό στο δυναμικό απόδοσης είναι σημαντική, επιτυγχάνοντας τις ίδιες αποδόσεις με ένα εμπορικό λίπασμα αζώτου (συσκευασμένο).

Ο χρόνος εφαρμογής/χρήσης του ΑΟΛ είναι ζωτικής σημασίας, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος υπερβολικής εφαρμογής, εάν στηριχτούμε στα δεδομένα του όγκου εφαρμογής της ανεπεξέργαστης ιλύος (κοπριάς).

Το ΑΟΛ μπορεί να εφαρμοστεί στο μισό περίπου ποσοστό σε σχέση με την ανεπεξέργαστη ιλύ (κοπριά), οδηγώντας στο ίδιο αποτέλεσμα ως προς την απόδοση.

Η περιεκτικότητα του ΑΟΛ σε P είναι διατηρήσιμη και υπολογίζεται συμπληρωματικά με άλλες προσθήκες P, ανάλογα με τις ανάγκες. Η υψηλή περιεκτικότητα σε Κ στην ιλύ (κοπριά) είναι χρήσιμη για την αναπλήρωση του ποσοστού που απορροφάται από τα χορτολιβαδικά φυτά, αλλά είναι πιθανό να οδηγήσει σε προβλήματα, όπως η δέσμευση Mg και η υπομαγνησιαιμική τετανία στα ζώα, σε περιπτώσεις υπερβολικής εφαρμογής.

Το Κ που περιέχεται στο ΑΟΛ μπορεί να είναι αρκετό για να αναπληρώσει το ποσοστό που απορροφάται, αλλά και να επιτρέψει την ομοιόμορφη τροφοδοσία με Κ στις παραγωγές που προορίζονται για ενσίρωση, καθώς επιτρέπει οι ανάγκες πρόσληψης του Κ να μη στηρίζονται μόνο στα εδαφικά αποθέματα.

Η διατήρηση του pH του εδάφους στα βέλτιστα επίπεδα είναι ζωτικής σημασίας για τη διαθεσιμότητα των θρεπτικών στοιχείων. Η διαδικασία της «οξίνισης» με την τεχνολογία Ν2 ρυθμίζει το υψηλό pH της ιλύος (κοπριάς) στα επίπεδα του νερού της βροχής.

Αρκετοί αγρότες εφαρμόζουν κάποιο σύστημα ασβέστωσης για να διατηρήσουν το pH του εδάφους στα επιθυμητά επίπεδα στον αγρό και μια εύλογη ερώτηση είναι πως το ΑΟΛ ως «όξινη» ιλύς (κοπριά) θα επηρεάσει αυτά τα επίπεδα.

Η εφαρμογή του ΑΟΛ δεν αναμένεται να επηρεάσει τα επίπεδα pH, αλλά αναμένεται ακόμη και να βελτιώσει την κατάσταση σε αγρούς με υψηλό φορτίο ιλύος (κοπριάς).

Το ΑΟΛ παρέχει επομένως ευελιξία ως προς την εφαρμογή, αντίστοιχα με ένα εμπορικό λίπασμα Ν όσον αφορά το χρόνο και την αποδοτικότητα της εφαρμογής.

Η εφαρμογή του ΑΟΛ ως κύρια πηγή Ν μπορεί ακόμη και να βελτιώσει το σύστημα ως προς την τροφοδοσία του εδάφους με θρεπτικά και οργανικά υποστρώματα και να μεγιστοποιήσει την αποτελεσματικότητα των εδαφικών εισροών.

bottom of page